Fotografiets historie

Fotografiet er resultatet av å kombinere flere tekniske oppdagelser. I lang tid før de første fotografier var laget, oppfant Ibn al-Haytham (Alhazen) (965-1040) camera obscura og hullkameraet, Albertus Magnus (1139-1238) oppdaget sølvnitrat, og Georges Fabricius (1516-1571) oppdaget sølvklorid. Daniel Barbaro beskrev et diafragma i 1568. Wilhelm Homberg beskrev hvordan lyset mørknet noen kjemikalier (fotokjemisk effekt) i 1694. Boken Giphantie (av den franske Thiphaigne de La Roche, 1729-1774) beskrev hva som kan bli fortolket som fotografi.

Fotografiet som anvendelig prosess går tilbake til 1820-tallet, med utviklingen av kjemisk fotografi. Det første blivende fotografiet var et bilde produsert i 1826 av den franske oppfinneren Nicéphore Niépce. Likevel tok bildet åtte timers eksponeringstid, så han forsøkte å finne en ny prosess. Han arbeidet sammen med Louis Daguerre, de eksperimenterte med sølvforbindelser, basert på en oppdagelse av Johann Heinrich Schultz i 1724, at en sølv- og krittmikstur møkrner når den blir eksponert for lys. Niépce døde i 1833, men Daguerre fortsatte arbeidet, og nådde omsider høydepunktet med utviklingen av daguerreotypiet i 1839.

Undertiden hadde Hercules Florence allerede laget en svært lik prosess i 1832, og kalte den Photographie, og William Fox Talbot hadde tidligere oppdaget en annen måte å ordne et sølvprosessbilde, men hadde holdt det hemmelig. Etter å ha lest om Daguerres oppfinnelse, foredlet Talbot sin prosess, slik at den kunne bli rask nok til å ta fotografier av mennesker. Innen 1840, hadde Talbot oppfunnet kalotyp-prosessen, som lager negative bilder. John Herschel laget mange bidrag til de nye metoder. Han oppfant cyanotyp-prosessen, nå kjent som blåkopi. Han var den første som brukte betegnelsene «fotografi», «negativ» og «positiv».

 

Noen milepæler:

* Eldre tid: Camera obscura benyttes til å skape bilder i mørke rom; billedinformasjon via a hullkamera
* 1500-tallet: Lysstyrke og klarhet i camera obscura forbedres ved å forstørre hullet og sette inn en samlelinse.
* 1600-tallet: Camera obscura i hyppig bruk av kunstnere og gjøres transporterbare i form av bærestoler.
* 1727: Professor J. Schulze blander kalk, nitrittsyre, og sølv i en flaske; bemerker at blandingen blir mørkere på den siden som vender mot solen. Tilfeldig dannelse av den første foto-sensitive blanding.

1800-tallet

* 1800: Thomas Wedgwood lager "solbilder" ved å legge ugjennomsiktige objekter på lær som er behandlet med sølvnitrat. Noe som resulterer i bilder som raskt blir borte, vel og merke hvis de utsettes for lys som er sterkere enn stearinlys.
* 1816: Nicéphore Niépce kombinerer camera obscura med fotosensitivt papir
* 1826: Niépce skaper et varig bilde.
* 1834: Henry Fox Talbot skaper varige (negative) bilder ved å benytte papir dyppet i sølvklorid og fikserer med en saltoppløsning. Talbot lager positive bilder ved kontaktkopiering på et annet stykke papir.
* 1837: Louis Daguerre lager bilder på sølvbelagte kopperplater, dekket med sølvjodid "fremkalte" med oppvarmet kvikksølv.
Daguerre belønnes med stastspensjon av den franske regjeringen i bytte for offentliggjøring av metodene og rettighetene for andre franske borgere som får bruke Daguerreotypiprosessen.
* 1841: Talbot patenterer sin prosess under navnet ”calotypi".
* 1851: Frederick Scott Archer, en billedhogger i London, forbedrer fotograpfisk oppløsning ved å spre et kollodium (nitratbehandlet bomull oppløst i eter og alkohol) og kjemikalier på glassplater. Våtplate fotografi var mye billigere enn daguerreotypier, negativ/positivprocess tillot et ubegrenset antall kopier, og prosessen ble publisert, men ikke patentert.
* 1853: Nadar (Felix Toumachon) åpner sitt portrettstudio i Paris
* 1854: Adolphe Disderi utvikler visittkortfotografi i Paris, hvilket medfører en verdensomspennende eksplosjon i portrettstudio i det neste tiåret.
* 1855: Begynnelsen på den stereoskopiske era.
* 1855-57: Direkte positive bilder på glass (ambrotypier) og metall (tintypier eller ferrotypier) blir populære i USA.
* 1861: Den skotske legen James Clerk-Maxwell demonstrerer et fargefotosystem som benytter tre svart/hvite fotografier, et gjennom et rødt, grønt og blått filter. Bildene ble satt i en lysbildeprojektore med same filter. Dette er “fargeseparasjonsmetoden”.
* 1861-65: Mathew Brady og medarbeiderne (for det meste medarbeiderne) den amerikanskeborgerkrigen og tar rundt 7000 negativer.
* 1868: Ducas de Hauron utgir en bok hvor han foreslår en rekke medoder for fargefotografi.
* 1870: Midten av den perioden hvor US Congress sendte fotografer ut i Vesten. De mest berømte bildene ble tatt av William Jackson and Tim O'Sullivan.
* 1871: Richard Leach Maddox, en English lege, foreslår å bruke en emulsjon av gelatin og sølvbromid på en glassplate, ”tørrplate" prosessen.
* 1877: Eadweard Muybridge, født i England som Edward Muggridge, slår fast ”løfter hastens alle fire hover fra grunnen samtidig" –veddemålet blant rike i San Francisco ved hjelp av sekvensielle tidsopptak av Leland Stanford's hest.
* 1878: Tørrplater fremstilles kommersielt.
* 1880: George Eastman, i en alder av 24, oppretter Eastman Dry Plate Company i Rochester, New York. Første svart/hvitt fotografi brukt i en dagsavis, New York Graphic.
* 1884: George Eastman introduserer bøyelig film. Brukt i bokskamera når man ut til et langt større antall mennesker.
* 1888: Første Kodak kamera, som benytter papirrull på 7 m, tilstrekkelig for 100 runde bilder med en diameter på 60mm.
* 1889: Forbedret Kodak kamera med filmrull i stedet for papir.
* 1890: Jacob Riis utgir How the Other Half Lives, bilder av livet i slumområdene i New york City.
* 1897: Rundskue panorama Kamera, Arthur C. Pillsbury, Stanford University, hans senere prosjekt. Han brukte det til å ta bilder av the Gold Rush i Yukon og San Francisco jordskjelv og brann blant andre berømte opptak.

1900-tallet

* 1900: Kodak Brownie bokskamera med rullefilm introduseres.
* 1902: Alfred Stieglitz organiserer forestillingen "Photo Secessionist" i New York City
* 1906: Panakromatisk svart/hvittfilm og dermed høykvalitets fargeseparasjons fargefotografi.
J.P. Morgan finansierer Edward Curtis til å dokumentere de nordamerikanske indianernes kulturtradisjoner.
* 1907: Første kommersiell fargefilm, Autochromeplatene, fremstilt av brødrene Lumiere i Frankrike.
* 1909: Lewis Hine, innleid av US National Child Labor Committee for å dokumentere barnearbeid i møllene.
Første naturfilm, av Arthur C. Pillsbury og vist på the Studio of the Three Arrows in Yosemite.
* 1912: Første sekvensopptak med kamera for å vise plantenes vekst. Konstruert og bygget av Arthur C. Pillsbury, first film og vist på the Studio of the Three Arrows in Yosemite.
* 1913: Oscar Barnack, ansatt av den tyske mikroskopfabrikken Leitz, utvikler et kamera som benytter 24x36mm formatet i den perforete 35mm kinofilmen.
* 1917: Nippon Kogaku K.K., som etterhvert blir til Nikon, opprettes i Tokyo.

Mellomkrigstiden

* 1921: Man Ray begynner å lage fotogrammer ("rayographs") ved å plassere objekter på fotografisk papir og eksponere slagskyggen de danner på papiret fra en lampe på god avstand.
Eugegrave Atget, 64 år gammel, fotograferer i bordellene i Paris.
* 1922: Patentert første maskin for masseproduksjon av postkort av Arthur C. Pillsbury.
* 1924: Leitz markedsfører kommersielt en avlegger av Barnack's kamera som "Leica", det første høykvalietes 35mm kamera.
* 1925: André Kertész flytter fra hjemlandet Ungarn til Paris, hvor han begynner sitt 11-årige prosjekt: å fotografere gatelivet.
* 1927: Første filmkamera for mikroskopopptak, utviklet ved Berkeley av Arthur C. Pillsbury som brukte et laboratorium som var lånt til formålet.
* 1928: Albert Renger-Patzsch utgir The World is Beautiful, nærbilder som omfatter formen på naturlige og menneskeskapte gjenstander.
Rollei introduserer Rolleiflex to-øyet speilrefleks som bruker en rullefilmsom gir 60x60mm negativer.
Karl Blossfeldt utgir Art Forms in Nature.
* 1929: Første røntgen filmkamera, Arthur C. Pillsbury.
* 1930: Første undervanns filmkamera, Arthur C. Pillsbury
* 1931: Harold ("Doc") Edgerton ved MIT utvikler av stroboskopfotografi.
* 1932: Bruk av of Technicolor i kinofilm, hvor tre svart/hvite negative ble laget i same kamera med ulike filter.
Ansel Adams, Imogen Cunningham, Willard Van Dyke, Edward Weston, m. fl., danner Group f/64 dedikert til "straight photographic thought and production".
Henri Cartier-Bresson kjøper a Leica og begynneren 60-årig karriere med fotografering av mennesker.
George Eastman, aged 77, skriver 14. Mars et selvmordsbrev: "Mitt arbeid er utført. Hvorfor vente?" og skyter seg selv.
* 1933: Brassaï utgir Paris de nuit.
* 1934: Fuji Photo Film grunnlagt. I 1938, Fuji lager kamer og linser i tillegg til film.
* 1935: Farm Security Administration ansetter Roy Stryker til å lede historisk avdeling. Stryker ansatte Walker Evans, Dorothea Lange, Arthur Rothstein, m. fl. For å dokumentere slitet og levekårene i distriktene de neste seks årene.
Roman Vishniac beginner prosjektet soon-to-be-killed-by-their-neighbors Jews i det sentrale og østlige europa.
* 1936: Kodachrome utvikles, den første enskikt fargefilmen hvor fargekopleren vardrer inn i emulsjonen.
Exakta utvikles, det første enøyde 35mm speilreflekskamera (SLR).
* 1937: Minox spionkamera utvikles av den estiske ingeniøren Waltere Zapp og produseres i Riga, Latvia i årene 1937 til 1944.

Andre verdenskrigen:

* Utvikling av flerskikts fargefilm.
Margaret Bourke-White, Robert Capa, Carl Mydans, and W. Eugene Smith dekker krigen for LIFE magazine.

Etterkrigstiden

Hasselblad fra 1948* 1947: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, and David Seymour starter det fotgrafeide Magnum billedbyrå.
* 1948: Hasselblad i Sverige leverer sitt første kommersielle medium-format (60x60mm) SLR.
Pentax i Japan introduserer den automatiske blender. Polaroid selger direktefremkalt svart/hvit film.
Minox utvikles videre i Wetzlar, Tyskland og det første tyske Minox lanseres.
* 1949: Østtyske Zeiss utvikler Contax S, det første enøyde speilrefleks (SLR) med rettvendt søkerbilde i en pentaprismesøker.
* 1954: Asahiflex II, verdens første SLR with med øyeblikkelig returnerende speil
* 1955: Edward Steichen arrangerer The Family of Man, utstillinge i New York's Museum of Modern Art.
* 1957: Asahi Pentax, verdens første SLR med penta prisme som tillater å korrekt perspektiv i øyehøyde. Verdens første digitale bilde.
* 1959: Nikon F introduseres.
* 1960 Verdens første automatiske blender.
* 1960: Garry Winogrand begynner å fotografere kvinnene i New York Citys gater.
* 1961: Canon lanserer verdens første kommersielt fremstilt objektiv med lyssyrke større enn 1:1, Canon 50mm f/0.95.
* 1963: Første direktefremkalte fargefilmen introduseres av Polaroid.
Instamatic lanseres av Kodak.
Det første dedikerte undervannskamera.
Nikonos, introduseres.
Olympus lanserer Olympus Pen F, verdens første og eneste halvformat speilrefleks systemkamera.
* 1964: Lysmåling gjennom objektivet, Spotmatic is er verdens første SLR med denne målemetoden.
* 1970: William Wegman begynner å fotografere sin Weimaraner, Man Ray.
* 1971: SMC coating for linsers, verdens første effective linsecoating system.
* 1972: Kodak introduserer 110-format med filmformat13x17mm frame (tilsvarende dagens 4/3 format i digitale kamera).
* 1973: C-41 negative fargefremkalling, lanseres og erstatter C-22.
* 1975: Nicholas Nixon tar sitt første årlige fotografi av sin kone og hennes søstre: "The Brown Sisters".
Steve Sasson ved Kodak konstruerer det første virkende CCD-baserte digitale stillbildekamera.
* 1976: Første separatutstilling av fargefotografier ved Museum of Modern Art, William Eggleston's Guide
* 1977: Cindy Sherman beginner arbeidet med Untitled Film Stills, fullført i 1980.
Jan Groover begynne utforskingen av kjøkkenredskaper.
* 1978: Hiroshi Sugimoto påbegynner sitt arbeide med sjølandskaper.
* 1980: Elsa Dorfman beginner portrettfotografering med 20x24" Polaroid. ME-F, verdens første 35 mm SLR Auto Focus kamera.
* 1982: Sony demonstrerer Mavica "still video" kamera.
* 1983: Kodak lanserer diskkamera med 8x11mm filmformat (the det same so Mi Minox spionkamera).
* 1985: Minolta markedsfører det første autofokus SLR system (kalt "Maxxum" i USA). In the American West by Richard Avedon.
* 1986: Verdens første 35 mm kompakt med innebygget zoom.
* 1987: Canon EOS-system introduced itroduseres med helektronisk objektivfatning.
* 1990: Adobe Photoshop lansert.

Innledningen til den digitale periode

* 1991: Kodak DCS-100, det første digitale SLR, en modifikasjon av Nikon F3.
* 1992: Kodak introduserer Foto-CD.
* 1993: Sebastiao Salgado utgir Workers.
Mary Ellen Mark utgir en bok som dokumenterer livet i et indiansk sirkus.
* 1995: Material World, av Peter Menzel gis ut.
* 1996: Kodak introduserer Advanced Photo System, APS-systemet.
* 1997: Rob Silvers utgir Photomosaics. Pentax 645N, verdens første autofokus medium format SLR.
* 1999: Nikon D1 SLR, 2.74 megapixel for 42 000 kr,, det første heldigitale DSLR fra et ledende firma.

2000-tallet

* 2000: Kameramobil introdusert in Japan av Sharp/J-Phone.
* 2001: Polaroid konkurs.
Første kamera med nedfellbar video søkeskjerm som også tillater fotografering fra lave og høye vinkler.
* 2003: Four-Thirds standard for kompakt digital SLRs introdusert med Olympus E-1.
Canon Digital Rebel introdusere for mindre enn 7 000kr.
Minolta A1 med verdens første CCD-baserte billedstabilisering i kamera – AI (anti shake).
Olympus E-1 med verdens første støvfjerningssystem i kamera.
* 2004: Kodak avslutter sin produksjon av film.
Kodak avslutter sin produksjon av APS-kamera.
* 2005: Canon EOS 5D, første forbruke-prisede helformat digital SLR, med 24x36mm CMOS sensor for 21 000kr.
Portraits by Rineke Dijkstra.
* 2006: Olympus lanserer første DSLR med live view i Olympus E-330
* 2010: Første kommersielle 3D kamera Finepix Real 3D fra Fuji.

Les mer på http://www.rleggat.com/photohistory/

Free business joomla templates

Distributed by SiteGround