Artikler under "Generelt"

Hvordan gjenopprette slettede bilder


Hvis du vil vite hvordan du kan gjenopprette slettede bilder fra minnekortet eller harddisken, må du først forstå hva som skjer med filene etter å ha blitt slettet. Denne artikkelen vil gi deg tips om å gjenopprette slettede bilder fra datamaskin og minnekortet dersom uhellet har skjedd.


Hvordan gjenopprette slettede bilder

Hvis du har fått slettet bildene i kameraets minnekort ved et uhell, hva ville du gjøre i en slik hjelpeløs situasjon? Heldigvis er det en enkel løsning på dette problemet. Du trenger bare å ta noen forholdsregler og bruke en programvare som gjenoppretter de slettede bildene. Men først må vi forstå logikken i hva som skjer med filene når vi bekrefter sletting.

Slettede filer i lagringsmedier


Vi tror at når bilder eller andre data blir slettet fra sine respektive mapper - og også fra papirkurven, er de fullstendig slettet. Det er mange måter som filene blir slettet på, som utilsiktet sletting av filene, utilsiktet formatering av minnepenn, minnekortet blir korrupt eller uleselig, eller tilsvarende andre grunner. Uansett hvor bildene er slettet fra, enten det er harddisken på datamaskinen eller kameraets minnekort, så er - overraskende nok - filene der fortsatt, med mindre de ikke er overskrevet av nye data.

Når bilder eller andre typer data ved et uhell blir slettet fra minnepinne eller harddisk, er rommet hvor dataene ble lagret ikke feid vekk helt. Denne plassen er merket som "tilgjengelig" for annen data som skal lagres. Når systemet finner en slik plass, overskriver det plassen og lagrer andre data på den. På dette tidspunkt vil datamaskinen ikke gjenkjenne slettede data, selv om den faktisk er der. Dersom nye data overskriver plassen, så er dessverre dataene nesten umulig å få frem. Det er firmaer som har svært avansert utstyr som kan finne frem overskrevet data, men prisen for å få dette gjenopprettet er høy!

Hvordan gjenopprette slettede bilder fra minnekort?


Dersom du ved et uhell har slettet bilder fra minnekortet på digitalkameraet, og ønsker å gjenopprette dem, må du ikke bruke minnekortet videre for lagring av flere bilder. Fjern det fra kameraet eller kameratelefonen, og oppbevar den på et trygt sted for datarekonstruksjon. Du trenger en programvare for å få tilbake bildefilene dine. Du kan laste ned gratis- eller prøveversjoner av slike fra Internett, eller kjøpe dem fra databutikken eler direkte på produsentenes nettsider.

Installer en slik programvare på din stasjonære eller bærbare datamaskin ved å følge installasjonsinstruksjonene. For å starte datagjenopprettingsprosedyren, må du bruke en minnekortleser. Sett minnekortet inn i kortleseren og koble kortleseren til PC. Hvis du bruker en bærbar datamaskin som har en innebygd kortleser, kan du sette kortet direkte inn i sporet. Kjør data programmet og følge retningslinjene for å finne igjen dataene.

Anbefalte frie/gratis programvare


Jeg har sjekket en rekke programvare for datagjenoppretting med GNU GPL-lisens (General Public License) og Freeware. Av disse er det ett som ser ut til å skille seg fra mengden: PhotoRec (Digital Picture and File Recovery) fra Cgsecurity.org. PhotoRec kan brukes under:
* DOS/Win9x
* Windows NT 4/2000/XP/2003/Vista/2008/7
* Linux
* FreeBSD, NetBSD, OpenBSD
* Sun Solaris
* Mac OS X
og kan gjenopprette filer fra filsystemene
* FAT,
* NTFS,
* EXT2/EXT3 filesystem
* HFS+
og gjenoppretter filer av typene:
* .jpg JPEG
* .tif Tag Image File Format (TIFF)
o .arw Sony Raw picture
o .cr2 Canon Raw 2 picture
o .dcr Kodak Raw picture
o .dng Adobe Digital Negative
o .nef Nikon Raw picture
o .pef Pentax Raw picture
o .sr2 Sony Raw picture
o .wdp JPEG XR
o .crw Canon Raw picture
o .orf Olympus Raw Format picture
o .raf Raw Fujifilm picture
o .raw Contax picture, Panasonic/Leica picture
o .rdc Rollei picture
o .sit Mikron
o .x3f Sigma/Foveon X3 raw picture
...og mange fler (mer enn 320 forskjellige filtyper).

Les mer om Photorec, hvordan det brukes og last det ned her: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

For Windows-brukere ser også Recuva ut til å være et godt alternativ. Les mer og last ned fra Piriforms nettside (http://www.piriform.com/recuva),
Også Pandorarecovery ser ut som et svært godt alternativ for Windowsbrukere: http://pandorarecovery.com

For Liux-brukere som bruker ext4 filsystem (f.eks. nyere Ubuntu bruker dette), er ikke gratisalternativene mange, men noen brukere sier at PhotoRec (nevnt ovenfor) klarer å gjenopprette fra ext4 - selv om utviklerne ikke har nevnt ext4 i sin dokumentasjon. Ett annet - beregnet for ext4 - ser allikevel bra ut; giis-ext4, men det må være installert før filene slettes! Mao: installer nå - før du eventuelt trenger det! Du finner programmet her: http://giis-ext4.sourceforge.net/

Uansett: mulig å gjenopprette eller ikke - det er IKKE anbefalt å slette filer du vil ha!

 

Free business joomla templates

Distributed by SiteGround